een rennend blauw figuur in een blauwe cirkel

Hoe snel gaan prestaties achteruit als je twee weken niet traint?

Voor veel hardlopers is consistentie de sleutel tot succes. Maar wat gebeurt er als je een paar weken niet traint, bijvoorbeeld door een vakantie, blessure, of drukte? Verlies je meteen al je vooruitgang of valt het eigenlijk best mee? In dit artikel leggen we uit wat er precies gebeurt met je lichaam wanneer je tijdelijk stopt met hardlopen en hoe je hier slim mee om kunt gaan.


Het effect van twee weken niet trainen

De gedachte aan achteruitgang is een veelvoorkomende zorg onder hardlopers, maar gelukkig valt het in veel gevallen mee als je maar twee weken niet traint. Er zijn echter wel een paar zaken die je moet weten:

  • Verlies van conditie - Cardiovasculaire fitheid is vaak het eerste wat je merkt wanneer je stopt met trainen. Studies tonen aan dat je aerobe capaciteit (je uithoudingsvermogen) al binnen een week begint af te nemen. Dit komt doordat je hartslag in rust iets omhoog gaat, en je lichaam minder efficiënt zuurstof naar je spieren transporteert. Na twee weken kan je uithoudingsvermogen met zo’n 10-20% afnemen. Dit klinkt veel, maar als je regelmatig hebt getraind, bouw je dit snel weer op zodra je de draad weer oppakt.
  • Spierkracht - In tegenstelling tot je conditie blijft je spierkracht redelijk intact gedurende een korte pauze van twee weken. Spieren verliezen namelijk minder snel kracht dan dat je conditie afneemt. Na twee weken zonder hardlopen zul je misschien merken dat je benen minder ‘scherp’ aanvoelen, maar je kracht blijft grotendeels behouden, vooral als je naast het hardlopen andere activiteiten doet die je spieren activeren.
  • Spiergeheugen - Een groot voordeel is dat je spieren een soort geheugen hebben. Dit betekent dat je, als je eerder een goed trainingsniveau hebt bereikt, veel sneller weer op dat niveau terugkomt. Dit spiergeheugen helpt je om na een pauze niet vanaf nul te hoeven beginnen. Wanneer je na twee weken weer begint met hardlopen, zul je merken dat je spieren zich snel aanpassen en je uithoudingsvermogen en snelheid in de daaropvolgende weken snel terugkomen.


Andere factoren die invloed hebben

De mate waarin je achteruitgaat na twee weken niet trainen, hangt af van een aantal factoren:

  • Jouw fitnessniveau vooraf - Hoe fitter je bent, hoe sneller je vooruitgang terugkomt na een pauze. Echter, een hoger niveau betekent vaak ook dat je sneller achteruitgaat.
  • Leeftijd - Oudere hardlopers merken over het algemeen meer achteruitgang na een pauze dan jongere atleten. Dit komt omdat het herstelvermogen en de spieropbouw naarmate je ouder wordt langzamer gaan.
  • Voeding en slaap - Zelfs als je niet traint, is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Een goede nachtrust en een gebalanceerd dieet kunnen helpen om het verlies aan conditie en kracht tot een minimum te beperken.


Hoe voorkom je teveel achteruitgang?

Hoewel het onvermijdelijk is dat je wat uithoudingsvermogen verliest, zijn er manieren om de schade te beperken:

  • Blijf in beweging - Als je tijdens je vakantie niet kunt hardlopen, probeer dan andere activiteiten te doen zoals zwemmen, fietsen, wandelen of zelfs een korte HIIT-workout. Alles wat je hartslag omhoog brengt, helpt om je conditie op peil te houden.
  • Lichte krachttraining - Zelfs zonder toegang tot een sportschool kun je simpele oefeningen doen zoals squats, lunges of core-workouts om je spieren te onderhouden.
  • Herstel en voeding - Zoals eerder genoemd, kunnen goede voeding en slaap helpen om je lichaam in een goede conditie te houden, zelfs als je even niet traint.


Wat te doen als je weer begint?

Wanneer je na twee weken terugkomt van een pauze, is het belangrijk om verstandig te beginnen. Start niet meteen met een intensieve intervaltraining of lange duurloop. Hier zijn enkele tips om terug in je ritme te komen:

  • Begin rustig - Bouw je trainingen weer langzaam op. Begin met korte, rustige loopjes om je spieren en gewrichten weer aan het hardlopen te laten wennen.
  • Verwacht niet direct topprestaties - Accepteer dat je tempo en uithoudingsvermogen in de eerste dagen of weken misschien wat minder zijn. Geef jezelf de tijd om weer in vorm te komen.
  • Luister naar je lichaam - Na een pauze is de kans op blessures groter, dus luister goed naar je lichaam. Als je pijn of overmatige vermoeidheid voelt, neem dan een rustdag.


Twee weken zonder hardlopen kan een lichte impact hebben op je conditie, maar het is geen ramp. Je spierkracht blijft grotendeels behouden en dankzij spiergeheugen bouw je je fitheid snel weer op. Zorg ervoor dat je tijdens je pauze actief blijft en geef jezelf de tijd om weer op gang te komen. Zo kom je sterker terug dan ooit en kun je weer volop genieten van het hardlopen!

A couple of people are running down a street at night
17 november 2024
Blijf veilig en zichtbaar tijdens het hardlopen in het donker met deze essentiële tips voor de herfstavonden.
A row of buildings are lined up on a city street.
3 november 2024
Ontdek steden op een unieke manier met urban trails: hardlooproutes die je langs en door iconische gebouwen en verborgen plekken leide
A person walking down a path with leaves on the ground
27 oktober 2024
Ervaar waarom hardlopen in de herfst perfect is met frisse lucht, prachtige kleuren en een boost voor je gezondheid en motivatie.
A man with a backpack is running up a mountain
24 oktober 2024
Leer hoe je jouw inspanning kunt doseren tijdens heuvels op en af lopen voor betere prestaties, minder blessures en meer hardloopplezier.
A woman is running up a hill in the desert.
20 oktober 2024
Bereid je in 10 weken voor op een 10 km-run met ons flexibele trainingsschema, inclusief tips voor voeding, herstel en plezier tijdens het hardlopen.
A person is sitting on the grass with their hands on their ankles.
10 oktober 2024
Ontdek de signalen die aangeven dat je hardloopschoenen toe zijn aan vervanging om blessures en ongemakken te voorkomen.
A woman in an orange sports bra and orange shorts is stretching her arms.
5 oktober 2024
Lees hoe je de 5 meest voorkomende ongemakken tijdens het hardlopen voorkomt en blijf blessurevrij en vol plezier lopen!
A man is running down a road with his arms outstretched.
2 oktober 2024
Ontdek de beste manieren om je startnummer vast te maken zonder te spelden voor een comfortabele race.
A man is standing in the rain with his arms outstretched.
28 september 2024
Hardlopen in de regen: moet je doorzetten of terugkeren, plus handige tips om veilig en verfrissend te blijven lopen.
A man is running down a street in a parking lot.
25 september 2024
Leer wat de runners high is, hoe het werkt en hoe je deze euforische ervaring tijdens het hardlopen kunt bereiken.
Meer artikelen
een rennend blauw figuur in een blauwe cirkel
Share by: