Elke hardloper weet hoe belangrijk het is om de juiste hardloopschoenen te dragen. Je schoenen zijn de basis van elke stap die je zet, en ze helpen je blessurevrij te blijven. Toch blijven veel hardlopers net iets te lang vasthouden aan hun oude schoenen. Maar wanneer weet je nou echt dat het tijd is om afscheid te nemen van je vertrouwde hardloopschoenen?
Een van de eerste signalen dat je hardloopschoenen over hun houdbaarheidsdatum heen zijn, is slijtage aan de buitenzool. Dit deel van de schoen komt direct in contact met de ondergrond en zal als eerste tekenen van slijtage vertonen. Kijk goed naar de delen die je het meest gebruikt, zoals de hiel of de bal van je voet. Als je merkt dat de zool glad begint te worden of de rubberen grip duidelijk minder is, is het tijd om een nieuw paar te overwegen.
Als je plotseling last krijgt van pijntjes in je voeten, knieën, heupen of zelfs in je rug, kan dit een teken zijn dat je hardloopschoenen niet meer de juiste ondersteuning bieden. Naarmate je schoenen ouder worden, verliezen ze hun dempende vermogen en de stabiliteit die je nodig hebt om goed te kunnen lopen. Dit kan leiden tot overbelasting en uiteindelijk blessures. Let goed op nieuwe pijntjes die je voorheen niet had, want dit kan een teken zijn dat je schoenen versleten zijn.
Hardloopschoenen zijn ontworpen om schokken op te vangen en je voeten te beschermen tegen de impact van elke stap. Na verloop van tijd neemt het dempende vermogen echter af, zelfs als je schoenen er aan de buitenkant nog goed uitzien. Een simpele test om dit te controleren is door de middenzool (het gedeelte tussen de buitenzool en de binnenzool) in te drukken. Voelt het harder en minder veerkrachtig dan toen je de schoenen net had gekocht? Dan is de demping waarschijnlijk versleten, en bieden ze niet meer de bescherming die je nodig hebt.
Naast de zool, kan ook het bovenwerk van je schoenen slijtage vertonen. Dit deel van de schoen is vaak gemaakt van een ademend materiaal zoals mesh, dat na verloop van tijd kan scheuren of zijn vorm kan verliezen. Als je merkt dat het bovenwerk slap aanvoelt, niet meer goed aansluit of dat er zelfs gaten ontstaan, is dit een duidelijk signaal dat je schoenen hun beste tijd hebben gehad.
Elke hardloopschoen heeft een bepaalde levensduur, meestal uitgedrukt in kilometers. Gemiddeld gaan hardloopschoenen zo’n 500 tot 800 kilometer mee, afhankelijk van het type schoen en de ondergrond waarop je loopt. Als je regelmatig hardloopt en je houdt je kilometerstand bij, is het handig om te weten wanneer je schoenen deze grens naderen. Blijf je ze gebruiken na het overschrijden van deze kilometers, dan vergroot je het risico op blessures.
Normale vermoeidheid na een intensieve hardloopsessie is niet ongebruikelijk, maar als je merkt dat je voeten al vermoeid voelen tijdens of direct na het lopen, kan dit komen doordat je schoenen hun ondersteunende eigenschappen hebben verloren. Goed functionerende hardloopschoenen helpen je voeten om vermoeidheid langer uit te stellen, maar versleten schoenen kunnen je voeten juist sneller belasten.
Het is verleidelijk om je oude, vertrouwde schoenen nog een tijdje te dragen, zeker als ze nog goed voelen. Toch is het belangrijk om op tijd in actie te komen. Versleten schoenen kunnen leiden tot vervelende blessures en een verminderde loopprestatie. Let daarom goed op de signalen en vervang je schoenen voordat ze je loopplezier in de weg gaan staan.
Laat je voeten opmeten in een gespecialiseerde winkel. Je voeten kunnen in de loop van de tijd van vorm veranderen. Kies schoenen die passen bij jouw loopstijl en ondergrond. Loop je veel op asfalt of juist in het bos? Zorg dat je schoenen geschikt zijn voor de omgeving waarin je loopt. Wissel af tussen twee paar schoenen. Dit verlengt de levensduur van je schoenen en kan ook helpen bij het voorkomen van blessures.
Het dragen van de juiste hardloopschoenen is cruciaal voor een comfortabele en blessurevrije loopervaring. Zodra je tekenen van slijtage ziet of merkt dat je nieuwe pijntjes krijgt, is het tijd om een nieuw paar schoenen aan te schaffen. Houd de kilometers bij die je loopt en luister naar je lichaam. Zo zorg je ervoor dat je altijd optimaal kunt genieten van je runs en loop je blessurevrij! Heb jij al gecontroleerd hoe jouw hardloopschoenen ervoor staan?